Als kind was ik vaak verdrietig over de boosheid, de ruzies en de verwijten die mensen kunnen hebben naar elkaar. Zoveel onrecht en oneerlijkheid in het leven. Wat is er nodig om met meer integriteit, respect en compassie met elkaar om te gaan?

Trainer/Coach

Later als trainer/coach heb ik veel met mensen gewerkt en voor groepen gestaan met vragen als: Hoe vergroot je je zelfvertrouwen? Hoe durf je je kwetsbaarheid te laten zien? Hoe versterk je jouw veerkracht? Hoe voorkom je conflict of wat heb je nodig om beter met een conflictsituatie om te durven omgaan?

Het meer willen begrijpen van het menselijk gedrag komt voort uit mijn persoonlijk verlangen om een antwoord te vinden op de vraag;

Hoe kunnen wij ondanks al onze verschillen, beter samenleven op aarde en zorgen voor een betere toekomst?

Studie economie

Ik ben ooit begonnen met een studie economie. Ik deed het goed op school, met name wiskunde en economie waren favoriet, dus een logische conclusie was de VU in Amsterdam. Vanaf mijn 15e ‘werkte’ ik iedere zomer op de optiebeurs in Chicago als vakantiebaantje. Alles wees richting een carrière in de financiële wereld.

Rond mijn 28ste besefte ik echter dat ik niet op mijn plek zat. Nergens eigenlijk. Niet op het werk bij een effectenkantoor in Amsterdam en niet privé. Dit gevoel, dit besef leidde tot een scheiding en het opzeggen van mijn baan. Er volgde een intense periode van (onder)zoeken, wat dan wel? De strijd tussen mind, gevoel en spirit was in alle hevigheid losgebarsten.

Actrice

Een belangrijke en mooie leer-episode als actrice volgde. Ik deed opleiding in Amsterdam onder andere bij de Trap en de Joe Weston Studio. Deze “wetenschap van menselijk gedrag” (dat is nl wat je bestudeert als acteur) opende veel gesloten deuren in mijzelf. Want opeens bevond ik mij in een omgeving waarin fouten maken juist was toegestaan! Van die fouten kon je namelijk leren.

Dit in tegenstelling tot de werkcultuur waar ik uit vandaan kwam; waar een gemaakte fout veel geld kon kosten.

Een nieuwe wereld ging voor mij open! Een wereld vol creatie, inspiratie en fantasie. Een wereld waarin risico nemen een andere betekenis kreeg. Een leven waarin ik voor het eerst mijn gevoel niet meer ging onderdrukken. Ik besefte hoe krachtig de werking is van het durven toelaten van gevoelens en emoties in jezelf. En nog een stapje verder; dat juist in het aanvaarden van gevoelens de ruimte zit om sterker en krachtiger in het leven te staan. Dat in het aanvaarden van gevoelens de vrijheid verborgen zit.

Afrika

Ik ben de liefde van mijn leven tegengekomen en kort na onze kennismaking hebben we meer dan 2 jaar met een Landrover door Afrika gereisd. Met een tentje op het dak, 38 landen bezocht; Aan een film gewerkt in Marokko, twee maanden in de Sahara doorgebracht, aanwezig mogen zijn bij originele rituelen van de Dogon in Mali, met sjamanen gewerkt in Namibië, gorilla’s gezocht in Kameroen, ongeluk gehad in Gabon, vastgezeten tussen de leeuwen in Tanzania, bijna opgepakt door het leger in Sudan en nog veel meer…Een ongelooflijk avontuur over een prachtig continent!

Maar ook een hele heftige en intense reis naar binnen. Wat hebben wij veel over het leven mogen leren.

Tijdens deze reis, tijdens specifieke ontmoetingen, besefte ik wat ik echt wil betekenen in dit leven;

Wat kan ik bijdragen?

Hoe kan ik ertoe doen in het leven van de ander. Hoe kan ik in dienst staan van anderen.

Wat kan ik bijdragen om het lijden van een ander te verlichten.

Met als uitgangspunt dat het mogelijk is om als mens met meer mededogen, compassie en respect voor elkaar samen te leven.

Dit lijkt paradoxaal als je weet dat ik de eerste jaren van mijn leven opgroeide in een omgeving met veel ruzie en geheimen. Omstandigheden die ertoe leidden dat ik zelf toch enige moeite had met het vertrouwen van de ander. En dat, zo besefte ik, had te maken met het feit dat ik mezelf niet veilig voelde.

Dat is overigens iets wat ik veel tegen kom in mijn coachings-gesprekken. Wij ervaren in veel situaties, bewust of onbewust, gevoelens van onveiligheid. Het beperkt zich hierbij niet tot de angst voor een gebroken hart in een liefdesrelatie. Ook op de werkvloer, of misschien is het beter om te zeggen, júist op de werkvloer kan het (onbewuste) gevoel van onveiligheid grote gevolgen hebben. Het kan leiden tot een slechte werksfeer met een lage effectiviteit, een lage productiviteit en een hoge werkstress.

Hoewel wij graag willen dat gevoelens er niet toe zouden doen, hebben gevoelens van onveiligheid en gevoelens van eenzaamheid dikwijls een grotere impact op ons leven dan wij vermoeden.

Het is een open deur intrappen, maar de bewustwording van mijn wantrouwen naar de wereld is mede aanleiding geweest voor mijn zoektocht naar ‘hoe het anders zou kunnen’.

RC Method

Terug in Nederland heb ik me gespecialiseerd in The RC Method en de samenwerking met Joe Weston. Daarnaast deed ik de opleiding tot internationaal gecertificeerd NLP trainer en systemisch begeleider en verdiepte ik mezelf in diverse meditatie en mindfulness technieken. Om met de levensenergie en met het fysieke lichaam te kunnen werken ben ik derdegraads Reiki master geworden en gebruik ik verschillende ademhalingstechnieken als ondersteuning en als ingang naar het lichaam en het bewustzijn.

Als mens zijn we zoveel meer! Verruim je bewustzijn en creëer een nieuwe realiteit met Liefde, Licht en Zachtheid, voor jezelf en voor de ander.